slusnakava

Vyberte si správný hrneček

Šálek, hrnek nebo cibulák? Jistě znáte vášnivé debaty kávových znalců o velikosti hrníčku na kávu. Přitom mnohem důležitější je tvar! Kónický šálek zajistí nejen pohodlnou manipulaci, ale hlavně ideálně rozvine aroma horké kávy, zejména u espressa. Zatímco z rovného hrnku aroma okamžitě vyprchá, kuželový tvar vůni znásobí.

V případě filtrované kávy neuděláte chybu ani s větším hrnkem, opět nejlépe mírně se rozšiřujícího tvaru z odolných materiálů.

Vyhýbejte se porézním materiálům, například neglazované keramice, která dlouhodobě ničí chuť kávy, naopak ideální je porcelán nebo dvouvrstvé borosilikátové sklo. To oceníte v případě kávových nápojů, kdy kávu můžete hltat také zrakem.

kavova-etiketa

Jak si kávu správně vychutnat

Každý národ si vychutnává kávu podle svého, ale ne všechny způsoby konzumace lze jednoznačně doporučit. Zatímco Ital rychle vysrkne espresso cestou do práce, seveřan postupně dolévá překapávanou kávu a Američan se staví pro pětidolarové low fat no suggar frappuccino s dvěma koblihami a smoothie.

I když budeme frappuccino považovat za kávový úlet, český “turek” stále vede žebříček kávové nekultury. Třikrát louhovaný logr v rok nemytém hrnku a oslazený cukrem je pro nás ekvivalentem ponožek v turistických sandálech a největším kávovým prohřeškem. Také české “objevy” piccolo, expreso či také české “presso” nemají s dobou kávou nic společného.

Věděli jste, že…

  • Káva je ovoce, proto chutná mnoha různým živočichům.
  • Největšími spotřebiteli kávy na světě jsou severské národy. Zatímco Češi spotřebují na hlavu čtyři kila kávy, Norové téměř deset a vítězní Finové dvanáct.
  • Nejdražší káva už není cibetková Kopi Luwak, ale Black Ivory. Pochází z Thajska a místo zažívacím traktem cibetek prochází střevy slonů. Kilo této “pochoutky” přijde na padesát tisíc korun.
  • Nejdražší jednodruhovou kávou, kterou nepohrdají kávoví znalci, je odrůda Jamaica Blue Mountain pražená na střední stupeň, která vyniká oříškovou chutí. A téměř celá produkce skončí na japonském trhu.
  • Smrtelná dávka kofeinu je 10 g, což odpovídá 100 šálkům kávy. Prakticky to znamená, že se kávou nikdo nemůže předávkovat.
  • Třetinu kávové produkce tvoří méně kvalitní robusta a pouze čtvrtina arabiky patří do vyšších kategorií.
  • V afrických zemích produkujících kávu se káva pije jen velmi málo, výjimkou je Etiopie.
  • Káva je po ropě druhá nejčastěji obchodovaná světová komodita.