slusnakava

Co je pro nás slušná káva

Dobrá káva je skutečná alchymie. Správný barista stráví klidně týdny času pátráním, jak připravit jeden druh kávy ideální metodou. Postupně mění hrubost mletí, teplotu vody a, pokud může, i stupeň pražení. S každou další várkou tento postup opakuje, aby dosáhl toho nejlepšího výsledku.

Neustále přechutnává jemné tóny a hledá vyváženou kombinaci, která u daného druhu zvýrazní jeho nejlepší stránky.

Hořká nebo kyselá, s nízkým nebo vysokým podílem kofeinu? Kávový mistr dokáže namíchat ideální šálek pro každého.

slusna-kava

Kvalitní pražení je základ

Tradičně se káva přepražovala a unifikovala. Výrobci tím dosahovali stálosti produkce, každý šálek chutnal stejně. Stejně nudně. Dnešní kávový mistr ví, že jiný stupeň pražení vyžaduje káva pro espresso a jiný pro dripper, jiný etiopská acidní káva a jiný brazilská vyrovnaná káva s plným tělem.

Nejsvětlejší pražení se používá pro filtrovanou kávu. V dripperu, aeropressu nebo i french pressu získáte nejvíc kávových tónů a vychutnáte si každou odrůdu naplno. Naopak espresso vyžaduje tmavší pražení, protože káva se extrahuje pouze pár vteřin.

Máte chuť na zelenou kávu? Nepražená káva s vysokým podílem fenolických sloučenin podporuje hubnutí a podle mnohých je kávovým svatým grálem a novinkou pro milovníky dobré kávy.

slusna-kava-prazeni

99 % vaší kávy je voda

Pokud hlavní část vašeho kávového šálku tvoří voda, proč nepoužít tu nejlepší? Vápenitá voda z kohoutku způsobující usazeniny určitě nebude pro dobrou kávu to nejlepší. Vyvážené chutě zaručí pouze unikátní tekutina.

Minimální doporučení odborníků bude balená voda, nejlépe ze stále stejného zdroje. Ale za zvážení jistě stojí také zásaditá voda z grónských ledovců, která neutralizuje kyselost kávy a některým lidem pomáhá v jejím trávení.

Za vyzkoušení stojí také ametystová voda filtrovaná přes nejčistší krystaly. Jejich energie se předá i výsledné kávě. Zatímco kofein vás nabudí krátkodobě, energie krystalů vydrží až do večera.
Důležitá je také teplota vody, která nikdy nesmí být vařící, protože zničí nejlepší aroma a místo lahodného šálku je zde hořký. Ideální je mezi 80 a 95 °C podle zvolené metody přípravy.

slusna-kava-voda